Reklame*

Short selling

Normalvis køber man en aktie, fordi man håber, den vil stige i værdi. Herefter krydser man fingrer for at aktien stiger nok over tid til, at den bliver mange penge værd ude i fremtiden. I Short selling er det lidt det modsatte, men også noget ret andet. I Short selling forsøger man at tjene penge på de aktier, der falder i kurs.

Short Selling

Hvordan fungerer short selling?

Der er virksomheder eller personer, der låner/lejer deres aktier ud. Du kan altså låne en eller flere aktier med henblik på at sælge dem. Det går ud på, at man låner de aktier som man tror, vil falde i kurs. Når kursen er faldet, så køber man aktien tilbage. Fordi at kursen på aktien er faldet, så kan man købe aktien tilbage til en billigere pris, end man solgte den for i første omgang og på den måde tjene penge. Hvis aktien i stedet skulle stige mod det man forventer, så bliver man nødt til at købe den tilbage for mere, end man solgte den for. Man kan miste mange penge på at shorte. Man ikke nemlig ikke vide, hvor mange penge det vil koste at købe den aktie tilbage, der er steget i kurs.

Kort forklaret er shorte, at man tjener penge på at sælge noget, der ikke er ens eget. Selvfølgelig sker dette med ejerens tilladelse.

Kan man så ikke bare lade være med at købe aktien tilbage, hvis den stiger? – Nej, det kan man ikke. Når man shorter, så ejer man ikke aktien. Man har udelukkende lånt værdipapirerne med aftale om, at de skal tilbage til ejeren igen. Man skal altså købe den tilbage, uanset om den stiger eller falder.

Hvornår kan det være en god idé at shorte en aktie?

Det kan være svært at vide, hvornår det er en god idé at shorte en aktie. Inden man shorter en aktie er der dog nogle forskellige emner, man kan tage et kig på.

Tendenser
For det første kan man kigge på hvilke tendenser, der er på aktiemarkedet. Find en kurve, der kan vise, hvordan det går med aktierne i den virksomhed som du vil shorte en aktie i. Aktierne bevæger sig ofte i de samme mønstrer over en længere periode. Hvis du derfor finder en aktie der over en længere periode har bevæget sig nedad på kurven, så kan dette være en god aktie at shorte.

Virksomhedernes dårlige perioder
Når virksomheder kommer ud af en periode med røde tal, så skal de komme op med svar. De virksomheder der har investeret vil have en forklaring. Der skal altså udarbejdes en rapport. I den periode hvor rapporten bliver udarbejdet vil der opstå uklarhed. Her kan en person altså forsøge at shorte en aktie før resultaterne bliver offentliggjort. Dette kræver selvfølgelig, at man skal være utrolig opmærksom.

At der er usikkerhed omkring en virksomhed kan både være en fordel og ulempe i forhold til at shorte. Fordelen ligger i at den person du sælger til med større sandsynlighed vil sælge tilbage, når usikkerheden omkring virksomheden kommer frem. Ulempen er at det kan være sværere at sælge i første omgang, hvis de potentielle købere allerede er klar over virksomhedens potentielle nedgang.

Aktieudsalg om vinteren
Når en virksomhed har klaret sig dårligt igennem hele året, vil dette vise sig endnu tydeligere igennem vinteren. Der er en stor chance for at aktierne i disse virksomheder vil ryge endnu længere ned i kurs. Når man shorter gælder det jo netop om at finde de aktier, der vil falde i kurs. Derfor kan vinterperioden, være en god periode at shorte i. Hvis aktierne igennem de tre forudgående perioder har været nedadgående, så er der gode chancer for at dette vil fortsætte.

Konkurs er ikke et kriterie
Selvom det gælder om at finde de faldende aktier, når man skal shorte, så behøver man ikke finde en virksomhed, der er på vej mod konkurs. Man skal jo også finde nogen, der rent faktisk vil købe aktien. Det bedste vil være at finde en virksomhed, der på en eller anden måde viser tegn på problemer. Hvor der er et problem, er der ofte flere.

short selling2

Er der forskel på at købe en aktie på almindelig vis og at shorte den?

Ja, det er der.

Når du har købt en aktie, så har du suverænt rettighederne over, hvad der skal ske med den aktie. Du kan bestemme, om den skal sælges og hvornår. Din aktie kan sagtens både stige og falde i værdi. Du skal dog ikke af med yderligere penge, selvom den gør. Du mister selvfølgelig penge, når den falder i værdi, men det er de penge, du allerede har betalt for den. Når du shorter og sælger en aktie, der måske stiger efterfølgende, så er der ingen begrænsning for tab. Du kan altså ikke regne dig frem til, hvor meget du kan risikere at skulle betale tilbage for aktien.

De største forskelle på at eje og på at shorte en aktie er altså ved rettighederne og ved risikoen. Du har meget større rettigheder, når du ejer en aktie. Du har en meget større risiko, når du shorter en aktie.

Grunden til man gerne vil shorte en aktie er, fordi man hurtigt kan tjene nogle penge. Derudover behøver man ikke bruge særlig mange penge på det. Du kan altså med en ganske lille beholdning af penge tjene på aktier, uden at skulle købe nogen først.

Kan man shorte alle aktier?

Nej, det er langt fra alle aktier, der kan shortes. Det er faktisk kun de helt store veletablerede virksomheder, du kan shorte aktier i. Det er f.eks. Carlsberg, Maersk, Novo Nordisk, TDC m.fl.

Virksomhederne tjener penge på at låne deres papirer ud. Som låner af aktierne skal man både betale et administrationsgebyr, og så skal man betale en rente i den periode man låner værdipapirerne.

Hvilke risici er der forbundet med shorting? Er det anderledes end at eje en almindelig aktie?

Når man shorter, kan der være risiko for ubegrænset tab. Det er altså, hvis den solgte aktie mod forventning skulle stige i stedet for at falde. Da aktien kan stige ubegrænset, kan det beløb, du skal købe den tilbage for gøre det samme.

Er det at shorte for alle?

Nej, det er det ikke. Ligesom det heller ikke er for alle at gamble. Det er lige præcis, det du gør, når du shorter. Du satser på et af to udfald og håber på det bedste. Man skal virkelig have is i maven, når man shorter. Det er mere risikofyldt at shorte, end det er at satse på rød eller sort på rouletten. Når du satser på rouletten, så ved du hvad du mister. Når du shorter, så kan du ikke udregne størrelsen på dit eventuelle tab på forhånd.

Før du shorter

Hvis du har læst hele teksten her, så er noget helt bestemt nok gået op for dig. At shorte er ikke bare noget, man lige kaster sig ud i. Det kræver, at man sætter sig ind i mange forskellige ting. Man skal overveje sine muligheder for både fortjeneste og tab meget grundigt, før man kaster sig ud i det. Shorte kan bestemt være en god forretning. Man skal blot have styr på, hvad man gør. Derudover skal være bekendt med, at det også er meget risikofyldt.