Reklame*

Gearing

Når man gearer, så køber man for flere penge, end man rent faktisk har. Normalvis, når man køber aktier, så kan man kun købe for de penge, man reelt har stående på sin konto. Du låner altså pengene til at investere i aktier, når du gearer. Det er nøjagtig ligesom, når folk låner penge til en bil eller et hus. I dette tilfælde bliver pengene bare lånt til at investere i aktier i stedet.

Når man gearer, så mangedobler man sin gevinst, men også sine tab. Gearing gør det muligt at lave en større investering, end man ellers ville have kunne lave med sine egne midler. Så man kan altså score kassen ved at låne pengene til en større investering, der derfor vil kunne give et større udkast.

Fordelen ved gearing er altså, at man ikke behøver at gå og spare en masse penge op til en større investering, før man kan foretage den.

Ulempen er, hvis investeringen går dårligt. Hvis aktierne falder, så skylder man stadig pengene, men man har intet fået ud af dem.

Investment
Hvordan fungerer gearing?

Du skal først og fremmest finde et sted, der vil låne dig pengene. Hos Nordnet.dk kan du f.eks. låne op til 85 % af det beløb, du gerne vil købe aktier for. Det kræver altså, at du selv har de resterende 15 % for at du kan låne pengene.

Futures-kontrakter
Hvis du gearer ved at indgå i en futures kontrakt, er det dog lidt anderledes. Denne kontrakt går ud på, at to parter bliver enige om et køb og salg af værdipapirer på et bestemt tidspunkt. At man er to gør selvfølgelig, at man har flere midler at købe for. Der skal til gengæld helt fra start af, være enighed omkring, hvad der skal ske med de købte aktier.

CFD-kontrakter
Der er nogle aktiemarkeder, der kræver en stor mængde penge, for at man kan komme ind i dem. Det er blandt andet sådanne markeder, man kan geare til. Ved at indgå i en CFD-kontrakt behøver du kun at stille op med mellem 5-20 % af det samlede beløb. Den præcise procent afhænger af, hvilket aktiemarked der er tale om. I en CFD-kontrakt ejer du ikke aktierne. Du ejer derimod de positioner, der følger aktierne inden for en bestemt periode. Du lejer dig altså midlertidig ind på aktierne og tjener på de udkast, der er i den periode. Det er op til dig selv om du vil gætte på om aktien falder eller stiger. Dette skiller sig ud fra både almindelig aktiehandel og shorting. Hvis du får ret i dine forudsigelser, så tjener du penge. Hvis du tager fejl, så skal du betale differencen.

En ulempe ved CFD-kontrakten er, at ejeren af aktien kan foretage valg uden dit samtykke. Disse valg kan ramme dig negativt.

Ved CFD eller futures-kontrakter kan man geare, så man øger den mulige gevinst og tabspulje. Man skal hos nogle sider have et bestemt beløb stående på sin konto, før man kan indgå i en sådan handelsaftale. Dette beløb er til for at dække eventuelle tab fra anden partens side.

Hvornår er det en god idé at geare?

Det kan være en god idé at geare, hvis du har fået øjnene op for en god investeringsmulighed. Desværre har du ikke selv alle pengene, men du kan låne penge til at geare en investering i disse aktier.

Gearing2

Er der forskel på at købe en aktie på almindelig vis og at geare den?

Ja. Når man køber en aktie på almindelig vis, så har man selv pengene til aktien. Den er derfor 100 % din egen. Når du køber en gearet aktie, så er aktien i princippet ikke din. Du har jo lånt pengene til en større eller mindre del af aktien. Når man køber en aktie med egne penge, så skal man altså kun bekymre sig om stigning eller fald. Når man køber en gearet aktie er man selvfølgelig også afhængig af om den stiger eller falder. Man er faktisk i endnu højere grad afhængig af denne stigning, da man skal betale de lånte penge tilbage igen uanset udfaldet.

Selvom aktien falder og man mister de investerede penge, så er man altså ikke ude. Man skal stadig tilbagebetale de penge, man har lånt.

Fordelen ved at geare
Fordelen ved gearing er, at det sætter fart på dine investeringer. Hvis du f.eks. har 15.000 kroner til at investere i aktier, men gerne vil lave en større investering. Du har nu muligheden for at låne 85.000 kroner til gearing og har altså 100.000 kroner til at investere i aktier for. Det er selvfølgelig klart at aktier for 100.000 kroner vil kunne give et større afkast, end aktier for kun 15.000 kroner.

Kan man geare alle aktier?

Principielt vil du kunne geare alle aktier. Det vil altid i sidste ende være op til den virksomhed du låner pengene af, om de vil låne dig pengene til gearing af lige præcis de aktier, du gerne vil investere i.

Hvilke risici er der forbundet med gearing? Er det anderledes end at eje en almindelig aktie?

Ja, det er anderledes at geare en aktie end at eje en aktie.

Når du ejer en aktie, så er det fordi de penge du har brugt på aktien, er penge der fra start var dine. Hvis det derfor ender med at din aktie styrtdykker, og du mister dine penge, så har du stadig kun tabt de penge du til start brugte på aktien.

Hvis man mister penge på en gearet aktie, så skylder man endnu flere penge, end man gjorde til at starte med. Da du låner pengene til at geare aktierne, er der selvfølgelig nogle omkostninger tilknyttet lånet. Du skal betale lånet tilbage. Du skal også betale de renter, der løber på i den periode, du har lånet.

Når du låner penge til at investere i aktier, så er du allerede fra start af dårligere stillet. Grunden til at du er dårligere stillet er, fordi du allerede skylder penge, inden du ved, om du vil tjene eller tabe penge.

Tilbagebetaling af dit lån
Selv hvis din investering i aktierne er gået godt, så vil du højst sandsynligt blive nødt til at sælge enten en del eller alle aktierne for at kunne tilbagebetale lånet. Medmindre du kan skaffe pengene et andetsteds fra. Da du skulle låne pengene til at starte med, er der dog sikkert ikke særlig stor chance for, at du kan trække pengene ud fra et andet sted. Det er vigtigt at betale lånet tilbage, så snart du kan. Du betaler jo renter for lånet. Der er ingen grund til at blive ved med at betale renter, hvis du kan betale lånet ud.

Er det at geare for alle?

Nej, det er langt fra for alle at geare. At geare er at bruge nogle penge, du reelt ikke har. Når du låner penge til en bil eller et hus, så får du med det samme noget ud af disse lånte penge. Du skylder stadig pengene, men du har den fysiske genstand, du har investeret pengene i. Når du geare penge til en investering i en aktie, så låner du penge til en chance. Hvis det ikke går godt, så har du ikke andet tilbage bagefter, end de penge du skylder.

Det kan sagtens få et positivt udfald at geare. Det er bare vigtigt, at man forinden har kendskab til de forskellige risici og udfald, der kan være ved en sådan investering. Det bør ikke være en beslutning, man tager fra den ene dag til den anden.

Sæt dig ind i generelle aspekter af aktiemarkedet, før du går i gang med at geare.